81 ilin cemiyet başkanları Trabzon'da buluştu

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'na bağlı 81 ilin Gazeteciler Cemiyeti başkanları Trabzon'da bir araya gelerek medyadaki sorunları tartıştı.

ULUSAL GÜNDEM 13.11.2021, 17:09
81 ilin cemiyet başkanları Trabzon'da buluştu

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından, İçişleri Bakanlığı öncülüğünde, '81 İl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Trabzon’da Buluşuyor' projesi kapsamında, Türkiye genelinde 81 ilde görev yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanları Trabzon’daki Heros Otel’de bir araya geldi.

Trabzon'daki toplantıya Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Dışilişkiler Koordinatörü Mevlüt Yeni, Niğde’den Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün ve NGC Genel Sekreteri Cumali Adıgüzel katıldı.

"İNTERNET MEDYASININ DÜZENLEMEYE İHTİYACI VAR"

Başkanlar Kurulu'nda konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı , “Amacımız mesleki sorunları dile getirmek ve kamuoyu ile paylaşmak. 23. Başkanlar Kurulu toplantısında bizlere ev sahipliği yaparak ağırlayan TGC Başkanı Ersen Küçük ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Sorunları ele alarak çözüm geliştireceğiz. Yaklaşık 45 yıllık meslek yaşantımda sorunlar ile karşılaşsam ilk yanıt özgürlük olmuştur. Haberciliğin olmazsa olmaz birinci koşuludur. Demokrasilerin gelişmesi açısından ülkemizde darbe yıllarından bu yana değişmeyen basın özgürlüğünü kısıtlayan maddeler vardır. Özgürlük, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Temel gerekliliktir. AB uyum süreci ile başlayan yargı reformuyla 15 yılık süreçte temel kanunlarda değişiklik yapılsa da bu kapsamda değişiklikler dilediğimiz düzeyde olmamıştır. Demokratikleşme temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından tüm iyileştirmelere rağmen mevzuatlar ve uygulamalardan sorunlar yaşandığını dile getiriyorum. İfade ve basın özgürlüğü sorunu çok boyutlu bir yaklaşımla çözümlenebilir. Basın özgürlüğü sorununun bir nedeni de basın meslek yasasının olmamasıdır. Bu yasaya ihtiyaç duyulmaktadır. Dileyen herkes gazeteciyim diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Hiçbir kaydı olmayan internet siteleri gazeteci istihdam edebiliyor. Her türlü istismara açık hale geliyor. Şantaj ve tehdit aracı olarak kullanılabiliyor. Yasal düzenleme bulunmuyor. Bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen meslek yasasının günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır. Geniş bir katılımla meslek yasası ülkemize kazandırılabilir. Elektronik ortamda yapılan habercilikte sorun yaşanıyor. İnternet haberciliği büyük bir gelişim gösterdi. Kurumsal internet haber siteleri yayınlarına başlayarak sektöre renk kattılar ama bunun yanında kopyala yapıştırdan öteye gitmeyen haber siteleri de boy gösteremeye başladı. Daha da artıyorlar ve internet medyasının düzenlemeye ihtiyacı var” dedi.

"50 MİLYON LİRA GELİR KAYBINA UĞRAYACAĞINA DİKKAT ÇEKTİK"

Başkan Kolaylı, sözlerine şöyle devam etti: “Gazetecilik mesleği basın kartına bağlı olmadan yapılan ağır bi iş olarak kabul edilmeli anayasal güvenlik haklarının hizmet süresi geri verilmelidir. 212 yasaya tabi olan herkes yararlanabiliyordu. Meslektaşlarımızın tümü gazeteci olarak sayılmalı. Yerel medya borç yükü altından almıştır. Yasa yeniden ele alınmalıdır. Medya kuruluşlarının özellikle yerel basının koronavirüs salgını nedeniyle ilanlar durdu. Tiraj gelirleri yüzde 80’lere varan oranlarda geriledi. Firmalar reklamları tamamen durdururken basın ilan üzerinden alınan ilanlarda da yüzde 90’lara varan oranlarda azaldı. Medya kuruluşları çalışanlarının maaşlarının ödenmesi bir yana zorunlu giderleri daha ödeyemiyor. Destekler çeşitlendirilerek devam ettirilmeli. Ekim ayında Ankara’da yoğun bir görülme trafiğinden çıktık. Ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdik. Bazı kanunlarda değişiklik yapılması konusunda görüşlerimizi aktardık. Pandemide zor bir süreçten geçen yerel basının desteklenmesi gerekirken yıllık 50 milyon lira gelir kaybına uğrayacağına dikkat çektik. Resmi ilanların yerel basın için önem taşıdığını belirttik. Dosya olarak sunduğumuz dosyada yerel gazetelerin basın ilan gelirlerinin çeşitli şekilde devlete geri döndüğünü de söyledik. Önermeyle değişildi ve teklif basına zarar vermeyecek şekilde kabul edildi. Destek veren tüm cemiyet başkanlarımıza sonsuz teşekkürler ediyorum.”

"REKLAM VE İLAN GELİRLERİ İLE AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Ev sahibi Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük ise yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 23. Başkanlar Kurulu toplantımıza hoş geldiniz. Düzenlenen bu toplantının meslektaşlarım için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Günümüzdeki süreçte zor zamanlardan geçiyoruz. Malum 2 yıldır koronavirüsle verilen bir mücadele var.  Gazete, televizyon, radyo ve internet gazeteleri gerçekten zor durumda. Reklam ve ilan gelirleri ile ayakta durmaya çalışıyorlar. Bilfiil gazetecilik yapan binlerce basın çalışanını kapsam dışı bırakan yıpranma hakkı konusu çözüm bekliyor. Gazeteci olmayanların önüne geçmek için en acil şekilde internet yasasının çıkması lazım. Ayrıca basın meslek yasasının da çıkarılması gerekiyor. Gerçek şu ki basının sorunlarını meslek örgütleri olarak yerelde bizler, çatı örgütümüz olarak Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu dert ediniyor, ekonomik sıkıntıların çözümü noktasında ciddi çalışmalar yapıyor, çözüm önerilerini de ilgili yerlere ulaştırıyor, takipçisi oluyoruz. Bizim mesleğimiz toplumu ilgilendiren sorunların aydınlatılması için ışık tutar. Yapılan hata ve haksızlıkların giderilmesini sağlayan, başkalarının haklarını savunmak için kendi yaşantısını hiçe sayan bir meslektir."

TURİSTİK YERLER GEZİLDİ

81 İlin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Trabzon’da buluştu. Şehre gelen başkanlar turistik ve tarihi değerleri görme şansı da yakaladı.

Kaynak: Borunsesi.com | İlçemizin Gerçek Sesi
Yorumlar (0)